Mesrur Barzani başkanlığında toplanan Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu, Bölgenin bütçedeki payının 2027, nüfusun 14.14%-si temelinde olması gerektiğini yineledi ve aynı zamanda federal hükümetten bütçe taslağını mevcut haliyle oylamaya sunmamasını istedi.
Bugün Çarşamba günü, 28 Ekim’in 2026’sinde, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani başkanlığındaki Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu toplandı.
Toplantının ilk gündem maddesinde, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin müzakere heyeti, federal Maliye Bakanlığı ile genel federal bütçe yasa tasarısının 10 maddesi hakkında gerçekleştirilen son toplantı ve görüşmelerin sonuçlarını 2027 yılı için sundu.
Ayrıca enerji işlerinden sorumlu federal başbakan yardımcısının başkanlığında, petrol ve elektrik bakanlarının katılımıyla federal hükümetten Kürdistan Bölgesi’ne gelen üst düzey heyetin ziyareti ve görüşmelerinin sonuçları ile federal bütçe yasa taslağı çerçevesinde petrol ve enerji dosyaları hakkında görüşmeler yapıldı.
Görüşmelerin ve toplantı sonuçlarının değerlendirilmesinin ardından Bakanlar Kurulu, Kürdistan Bölgesi’nin anayasal ve federal bir yapı olduğunu, hak, yetki ve mali alacaklarının anayasa tarafından güvence altına alındığını yineledi. Bu nedenle genel federal bütçenin anayasa, adalet ve gerçek ortaklık temelinde hazırlanması, federal hükümetin tek taraflı karar ve uygulamalarıyla hazırlanmaması gerektiğini belirtti.
Bakanlar Kurulu, Kürdistan Bölgesi’nin bütçe payının nüfusun (14.14%) oranı temelinde ve son genel nüfus sayımının sonuçlarına göre belirlenmesi, Bölgenin tüm hak ve mali alacaklarının güvence altına alınması gerektiğini vurguladı.
Bakanlar Kurulu, Kürdistan Bölgesi Hükümeti müzakere heyetine, Federal Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve bölgenin hak ve kazanımlarını ihlal eden 2027 yılı bütçe taslağındaki maddelerin ve tabloların anayasaya aykırı ve yanlış olduğunu açıklığa kavuşturma ve bölgenin alternatif önerileriyle tüm anayasal, hukuki ve mali belgeleri federal makamlara ve federal kabineyi oluşturan siyasi taraflara sunarak taslağın gözden geçirilmesini ve düzeltilmesini sağlama talimatı verdi.
Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu ayrıca Federal Bakanlar Kurulundan, Federal Genel Bütçe Yasa Tasarısı taslağının, gerekli ve ayrıntılı inceleme yapılmadan ve bölgenin anayasal ve mali hak ve kazanımları güvence altına alınmadan mevcut haliyle görüşülmesine ve oylanmasına izin vermemesini talep etti.
Bakanlar Kurulu, Kürdistan Bölgesi'nin 2027 yılı bütçe yasa tasarısının, Ali Zeydi başkanlığındaki federal hükümet kabinesi döneminde, iki hükümet arasındaki askıda bulunan mali sorunlara köklü ve anayasal bir çözüm bulmak için bir fırsata dönüşmesini beklediğini vurguladı; tasarının, geçmiş yılların sorunlarını çözmek yerine aynı sorun ve anlaşmazlıkların gelecek yıl da tekrarlanmasına yol açmaması gerektiğini belirtti.
Bakanlar Kurulu, bölge hükümetinin tüm anayasal ve yasal görevlerini yerine getirmeye bağlı olduğunu, ancak aynı zamanda bölgenin ve vatandaşlarının hak ve kazanımlarının güvence altına alınmasında ısrar ettiğini ve bu haklardan vazgeçmeyeceğini yineledi.
Bakanlar Kurulu ayrıca bölge hükümetinin ilgili tüm bilgi ve verileri açık ve şeffaf biçimde federal hükümetin erişimine sunduğunu ve iki hükümetin anayasal kurumları aracılığıyla aylık ve üç aylık ortak denetim ve incelemelerin düzenli olarak yapıldığını vurguladı. Bu nedenle temelsiz ve kanıtsız bilgi ve iddialara dayanılması ve bütçeye tek taraflı karar ve koşullar dayatılması kabul edilemez.
Son olarak Bakanlar Kurulu, müzakere heyetine desteğini yineledi ve Kürdistan Bölgesi'nin anayasal haklarını ve mali kazanımlarını koruyacak, federal ortaklık ilkelerini güçlendirecek adil bir anlaşmaya ulaşmak için federal hükümetle diyaloğun sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.







