Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde tehlikeli «Ebola» hastalığına kesin olarak yakalananların sayısı 10 vakayı aştı. Bu durum, hastalığın komşu ülkelere ve Afrika kıtası dışına yayılma ihtimaline ilişkin uluslararası endişe ve uyarıların önemli ölçüde artmasına yol açtı.
Reuters tarafından yayımlanan Kongo Halk Sağlığı Enstitüsü'nün son verilerine göre, şimdiye kadar virüsün «Bundibugyo» türü nedeniyle 10,060 vaka ve 4,887 ölüm kayda geçti. Tıbbi raporlar bu yeni dalgayı, ülkede hastalığın tarihindeki en büyük ve en şiddetli salgın olarak nitelendiriyor.
Öte yandan Kongo dışında vakaların görülmesi, bölgesel korku ve endişeleri daha da artırdı; Kenya 9 vaka tespit edildiğini, Nijerya ise bu dalgayla bağlantılı 1 vaka kaydedildiğini açıkladı. Aynı zamanda uluslararası ilgili kurumlar, Kongo'ya hiç seyahat etmemiş olmasına rağmen virüse yakalanan ve şu anda İsviçre'deki bir hastaneye sevk edilen İsviçreli bir diplomatın eşinin nasıl enfekte olduğunu araştırıyor.
Sağlık kuruluşları, daha geniş çaplı bir felaketin önlenmesi için vakaların kaynağının hızla izlenmesi, derhal karantina uygulanması, hastalarla temas eden kişilerin dikkatle gözetim ve takibi ile sınır kapılarında önleyici tedbirlerin artırılması gerektiği konusunda uyarıyor.







