Kürdistan Bölgesi Başkanı, bir mesajında Ezidi “Kurtulanlar Uyanış Ağı”nın ilanını, kurtulanların kendilerinin inisiyatif sahibi, hakları ve gelecekleriyle ilgili mesele ve kararlarda söz sahibi ve etkili bir rol üstlenmeleri açısından önemli bir adım olarak nitelendirdi. Ayrıca son kaçırılan kişi bulunana kadar ofisinin onları özgürleştirmek ve geri getirmek için çalışmayı sürdüreceğini vurguladı ve haklarının hayata geçirilmesi ile Şengal’in yeniden imarı için Kürdistan Bölgesi’nin tam desteğini açıkladı.
Bu sabah Çarşamba günü 21 Ekim 2026’da Erbil’de, Ezidi “Kurtulanlar Uyanış Ağı”nın ilanı için, Kürdistan Bölgesi içinden ve dışından çok sayıda yetkili ve konuğun katılımıyla bir tören düzenlendi.
Törende, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani adına, Bölge Başkanı Yardımcısı Dilşad Şehab, Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın mesajını sundu.
İşte metin:
Değerli katılımcılar,
Kurtulan kız ve erkek kardeşlerim,
İyi günler,
Hepiniz Erbil’e hoş geldiniz..
Bugün bu farklı törenin düzenlenmesinden memnuniyet duyuyorum. Bu tören, halkımız Ezidilere yönelik acı dolu bir hafızayı, soykırımı ve IŞİD teröristlerinin suçlarını yeniden hatırlamak için değil; kurtulanların, kendi iradeleri ve yeni bir hayat ile daha iyi bir gelecek kurma konusundaki kararlılıklarıyla, girişimin tanıkları ve kurtulanların yeni başlangıcının öncüleri olmaları içindir.
Ezidiler, direnişleri ve korkusuzluklarıyla, terörün tüm suçları ve vahşetine rağmen iradelerini kıramadığını ya da yaşama umutlarını yok edemediğini kanıtladılar. Bir kez daha ayağa kalkıp kendi ayakları üzerinde durmaya, haklarını geri almaya ve kendileri ile çocukları için daha iyi bir gelecek kurmaya kararlı olduklarını gösterdiler.
Bugün “Kurtulanlar Uyanış Ağı”nın ilanı, bu iradenin ifadesi ve kurtulanların kendilerinin, hakları ve gelecekleriyle ilgili mesele ve kararlarda inisiyatif sahibi, söz sahibi ve etkili bir rol üstlenecekleri yeni bir aşamaya doğru atılmış önemli bir adımdır.
Bu adımlarından dolayı kendilerini kutluyor, hareket ve amaçlarına desteğimizi yineliyoruz. Bu girişimde, IŞİD suçlarının kurbanı olan tüm topluluklardan kurtulanlar arasındaki iş birliği ve dayanışmayı güçlendirmek için önemli bir fırsat görüyoruz.
Değerli katılımcılar,
Ezidilere destek olmak görevimiz oldu ve her zaman zor ve ağır koşullarda onlara destek verdik. Bu vesileyle bir kez daha yineliyoruz: Kürdistan’da, Irak’ta ve dünyanın neresinde olursa olsun, onların ve meşru hakları ile kimliklerinin savunucusu olmaya devam edeceğiz. Ayrıca bir tek kaçırılan kişi bile kaldığı sürece, ofisimiz onları özgürleştirmek, geri getirmek ve akıbetlerini ortaya çıkarmak için çalışmalarını sürdürecektir.
Adaleti sağlamak, kurtulanların haklarını güvence altına almak, akıbeti bilinmeyenlerin durumunu açıklığa kavuşturmak, Ezidi kurtulanlara ilişkin yasayı uygulamak, yerinden edilenlerin geri dönüşü ve Şengal ile Ezidilerin diğer bölgelerinin yeniden imarı için uygun koşulları oluşturmak temel görevlerimizdir. Bunun için elimizden gelen hiçbir şeyi esirgemeyeceğiz.
Kurtulanların adaletin kendileri için yerine getirilmesi hakkı vardır. Aynı şekilde, yaşamlarının sonsuza kadar soykırımın kurbanı olarak kalmaması da onların hakkıdır; aksine, geleceklerini ve toplumlarını inşa etmede etkili ortaklar olmaları için kendilerine fırsat verilmelidir.
İnanıyoruz ki kurtulanların sesini dinlemek ve yaşamları ile haklarıyla ilgili kararlara katılımlarını sağlamak, adaletin ve onların onuruna saygı göstermenin temel bir parçasıdır. Bu nedenle bu ağın başarısı, adaletin sağlanması, yeniden inşa, barış ve birlikte yaşam için yürütülen her girişimin başarısı olacaktır.
Değerli kız ve erkek kardeşlerim,
Kurtulanların azmi ve ilerleme konusundaki kararlılıklarını kutluyorum. “Kurtulanlar Uyanış Ağı”nın ilanı için bu girişimlerini kutluyor, bunun umut, çalışma ve başarılarla dolu yeni bir aşamanın başlangıcı olmasını diliyorum.
Ayrıca Yezda örgütünün çabalarını takdir ediyor, Almanya hükümetine, Alman Uluslararası İşbirliği Ajansı’na (GIZ) ve bu girişimin tüm ortakları ile destekçilerine teşekkür ediyorum.
Daima başarılı olun, çok teşekkürler.
Neçirvan Barzani
Kürdistan Bölgesi Başkanı
21/10/2026








